VIDs kræftopfølgningsworkshop
VID afholdte en workshop den 12. oktober 2022 i Odense, som havde til formål at styrke kræftopfølgning i almen praksis gennem en fælles indsats i det almenmedicinske miljø.
Baggrunden for at afholde workshoppen var en rapport fra Syddansk Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense fra 2021, der viser potentialer på området for kræftopfølgning i almen praksis. Rapporten hedder ’Kortlægning af kræftopfølgning og palliation i almen praksis 2021’ og kan downloades her (link)
Deltagere på dagen bestod af repræsentanter fra DSAM, FEAP Aalborg, FEAP Aarhus FEAP Odense, Kræftens Bekæmpelse, Lægehåndbogen, Nord-KAP, MidtKraft og Månedsskriftet. Praktiserende læge og ansvarshavende redaktør på Månedsskriftet , Christian Vøhtz, modererede dagen.
Forfatterne bag rapporten fra SDU, professor og praktiserende læge Dorte Ejg Jarbøl og praktiserende læge og Ph.d.-studerende Lisa Maria Sele Sætre førte deltagerne i gennem nogle af rapportens hovedbudskaber (uddrag fra rapporten):
​​
-
Praktiserende læger finder oftest ud af, om deres patienter har behov for kræftopfølgning via epikriser, eller ved at patienten selv eller de pårørende tager kontakt til almen praksis.
-
Knap hver tredje af de deltagende almen praksis har implementeret systematiske indsatser til kræftopfølgning. De systematiske indsatser, der er implementeret i praksis, drejer sig primært om kontakten til patienten initieret af almen praksis.
-
Hver femte læge føler sig kompetent til at vurdere seksuelle udfordringer,
mens hver tredje ikke gør, og en ud af tre praktiserende læger føler sig i høj grad kompetente til at vurdere fysiske senfølger, mens to tredjedele i nogen grad føler sig kompetente. -
Ni ud af ti praktiserende læger angiver, at de ofte samarbejder med den kommunale hjemmesygeplejerske.
To workshops blev afholdt på dagen som handlede om 1) at kortlægge eksisterende tilbud til praktiserende læger i arbejdet med kræftopfølgning og 2) at identificere potentialer for tilbud om kræftopfølgning.
De to workshop udmundede i nedsættelse af to arbejdsgrupper omhandlende:
-
Udbredelse af viden om senfølger efter kræft
-
Sårbare patienter og kræftopfølgning​
VID har drevet arbejdsgrupperne som VID-initiativer efterfølgende, se mere her og her.